Netværk – sur pligt og et ukomfortabelt rum?

Vi ved det godt, nemlig at netværket kan hjælpe til nye muligheder. Det kan være alt fra nye job- og forretningsmuligheder til mere viden, forbedret innovation, øget jobtilfredshed mv. Alligevel falder det ikke alle let at netværke. For nogen kan det føles direkte modstridende at begynde at række ud. Lær her, hvordan kan du kan skifte fokus væk fra dig og kast lys på den anden.

fda

Ja, det kan være svært at netværke, og ja, det virker på forskellig vis. Efter en del år, hvor jeg har arbejdet med karrierecoaching og dermed at samarbejde med sit netværk, kender jeg til en del forskellige holdninger til og især tilgange til at starte et samspil op med dem, man har i sit netværk. Det kan læres, det skal måske øves lidt, og her vil du kunne starte eller genstarte dit samarbejde med dit netværk.

fda

Det handler ikke kun om dig

Når det kommer til motivation, taler psykologer om to forskellige typer. Der er dem, som har et ’promotion mindset’, og dem, der har et ’prevention mindset’. Den første gruppe ser på netværket som værende en mulighed for at vokse, præstere og avancere. Den sidste gruppe ser det groft sagt mere som en sur pligt, de i sagens natur ikke bryder sig om.

fda

Er den første gruppe så ikke bare nogle selvoptagne, smarte typer?

fda

Nej og måske. Hvis de virkelig var så selvoptagne, så ville de mest sandsynligt ikke nå langt. Pointen her er, at vi har mulighed for at udvide vores måde at gå til vores netværk på. Når du rækker ud – uanset om det er til et arrangement på LinkedIn eller andet – så er din modtager i fokus.

fda

Sæt den anden eller de andre i centrum for din dialog med dit netværk. Kast lys på, hvad du sammen med andre kan få til at ske og udvikle sig. Lidt karikeret kan man sige, at det kan blive meget lettere og mere frugtbart for alle at have fokus på bolden og ikke kun manden, slet ikke kun sig selv.

fda

Før du rækker ud

I en dialog er der et dualistisk aspekt forstået på den måde, at der er en afhængighed af hinanden. For at kunne give dele sin viden, erfaringer mv, så skal der være en som efterspørger dette. Samtidig for at lære af andre, skal der være nogen, som netop vil dele. Kort sagt, I begge kan give noget og lære af den anden.

fda

Med dette in mente, så start med at være lidt nysgerrig på den, du gerne vil snakke med. Hvad eller hvordan kan du give den anden i dialogen noget med, som de kan reflektere over eller direkte gå tilbage og bruge? Overvej hvilken bold I skal spille med.

fda

Er det lidt svært lige at finde et emne frem, kan du prøve at se på, hvad har den anden gjort eller deltager i, som du evt. vil kunne anerkende vedkommen for. Er du ikke lige til det med at rose direkte, så spørg ind den del, du har hørt om. Lad den anden tale. Derefter kan du spørge ind, spørge til gode råd og evt. lade perspektiverne herfra komme over på det, du kunne tænke dig at få vendt.

fda

Når du går ind i en netværkssamtale, så kan du endelig også have et endnu større mål eller formål for øje. Du kan fx have fokus på din arbejdsplads behov eller dine kunders behov i form af hvad du kan skabe for og sammen med andre.

fda

Øv dig i at stille dig på sidelinjen og se, hvad der ellers kan være fokus på i en dialog med netværket. Det kan gøre det lettere at samarbejde med sit netværk og skabe autentiske resultater for mange.

fda

Lyst til at lære mere?

Kender du selv til det sted, hvor du ved, du burde tage fat i nogen fra dit netværk, men har svært ved at komme i gang, så læs mere om, hvordan jeg arbejder, eller tag kontakt og hør mere om, hvordan du kommer tættere på de mål du arbejder for.



Bliver du utilpas, så er du ikke alene
Vender det sig i dig, når folk taler om at bruge deres netværk, eller hvis du selv bliver stillet i en situation, hvor du skal netværke? Så er du langt fra den eneste. En gruppe forskere* spurgte 306 ansatte i forskellige virksomheder omkring deres tilgang til at netværke. Deltagerne blev blandt andet bedt om at færdiggøre ord som fx (på engelsk):

W_ _ H
S _ _ P

Vi venter lige med at se på svaret. Imens peger undersøgelsen på, at vi generelt ser på positivt på at socialisere for at skabe venskaber, mens det at netværke for at styrke fx ens karriere anses som negativt, som noget nærmest beskidt.

Nu har du måske allerede gættet, hvordan deltagerne udfyldte de manglende bogstaver. De som tænkte på at netværke i professionel regi skrev ’wash’ og ’soap’ dobbelt så mange gange som dem, der havde tænkt på at netværke i sociale sammenhænge. Den sidste gruppe skrev ’wish’ og ’step’.

Den måde vi tænker om netværk påvirker vores handlinger eller ikke-handlinger i relation til at netværke i alle sammenhænge.
 
Læs mere på HBR.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *