Er du klar til at lyset for enden af tunnelen?
Er lyset der ved afslutningen af tunnelen også afslutningen på en mørk tid? Eller er lyset en ny krise, der brager imod os? Mod er at se lyset som en ny forandring. Konkret kan du bruge det mod til at skabe psykologisk tryghed på arbejdspladsen. Her er første runde på emnet, psykologisk tryghed.
i
Sandt mod er ifølge den slovenske filosof Slavoj Zizek ”at indse, at lyset for enden af tunnelen blot er forlygterne på endnu et modkørende tog.” Og der vil hele tiden komme et nyt.
fds
I relation til den tid vi er i, så er toget symbol for de kriser vi står overfor. Det kan være som samfund, organisation og som individ. Vi er netop nu (forhåbentlig) på vej ud af Corona, men det, som Zizek gerne vil minde os om, er, at lyset for enden er endnu et buldrende tog på vej imod os. Et tog, som vi ikke kender omfanget, hastigheden mv af. Vi ved heller ikke, hvad toget er lastet med; omhandler den sundhed, klima, energi eller noget helt andet.
fds
Forandringer af større eller mindre grad bliver ikke hverdag – den er allerede hverdag for mange!
fds
Det er forskelligt, hvordan vi går til forandringer, agerer under pres og finder løsninger. Men én ting, der tyder på, kan hjælpe os til at håndtere krise og forandringer er psykologisk tryghed.
hgf
Psykologisk tryg arbejdsplads
Medarbejdere på psykologisk trygge arbejdspladser ved, at de kan begå fejl, få feedback og at de kan dele alle deres ideer. De kan give deres bidrag til at løse de udfordringer, som næste tog kommer med. Og det sker uden, at de fx skal frygte for deres job. Her deles viden og ideer til fordel for fælles læring og udvikling.
i
Når du er psykologisk tryg, er det ikke lig med en høj selvtilfredshed eller, at du er immun overfor følgevirkninger. Der er plads til, at du kan komme dit bidrag.
i
Du kan spørge, om det er nødvendigt? Er der behov for at sige, hvordan du ser det næste togs krise i relation til dit arbejde? Ja! Det er det korte svar. Ja, fordi vi samarbejder og spiller sammen. De færreste af os har et job, som er helt uafhængigt af andre og andet end os selv. Faktisk bruger alle medarbejdere, på alle niveauer, 50% mere tid på samarbejde end for 20 år siden*.
i
En psykologisk tryg arbejdsplads kan fremme innovation og organisationens succes samt styrke trivslen.
i
Mere om hvordan det kan gøres kommer efter sommerferien.
fds
Sommerferielæsning
Har du lyst til at lære mere om, hvordan du kan arbejde med psykologisk tryghed, så følg Amy Edmondson blandt andet på YouTube. Her forklarer hun mere om begrebet.
Du kan også tage hendes bog, Den frygtløse organisation, fra 2020 med på ferie.
fds
Har du lyst til mere?
Vil du gerne styrke dig selv og/eller din organisation til næste udfordring eller krise. Lære af det, I har oplevet under Corona. Så tag fat i mig for en fortrolig snak om, hvordan I kan lære af jeres erfaringer og bringe dem i spil på en måde, så I er psykologisk trygge.
i
*Cross, R., Rebele, R. & Grant, A.: Collaborative Overload, Harvard Business Review, 1. januar 2016