Hvordan er det okay?

Har du nogensinde sagt “okay” til noget, der ikke helt stemte overens med din egen moral? Mange af os har prøvet at gå med på en plan, fordi de andre kunne se noget positivt i den, men uden selv at være helt overbevist. De fleste vælger ikke at sige noget. Men det er vigtigt at undgå, at denne tendens rodfæster sig i dig eller dit team ved at udfordre forståelsen af “okay”.

fda

Nogle gange siger vi “okay”, selvom det ikke føles rigtigt. Måske er det svært at sætte ord på, hvorfor noget ikke passer med dine værdier eller tilgang. Men et “okay” er ikke altid et “okay”, hvis det føles forkert.

fda

Når noget virkelig betyder noget

Dette handler ikke om trivielle valg, men om situationer, hvor noget vigtigt er på spil – din moral og motivation. Konflikter opstår ofte fra implicitte stridigheder om, hvad der er det gode. Fordi disse konflikter er implicitte, dykker vi sjældent ned i intentionen bag en beslutning eller handling. Vi siger “okay”, men mener det ikke altid.

fda

Vær en arkæolog på gode intentioner

For at give et helhjertet “okay” er det vigtigt at undersøge den andens gode intentioner. Det er dog ikke altid nok at forstå andres perspektiver; vi skal også kende vores egne værdier. Vi må stoppe op og tale sammen.

fda

Forstå intentionens betydning

Intention stammer fra det oldnordiske ord “ætle”, som betyder at mene. På engelsk har det betydning af “to think” og “propose”. Denne forståelse kan hjælpe os med at spørge ind til, hvad den anden mente med et forslag. Ifølge Den Danske Ordbog er velvillighed tæt forbundet med intention. At være villig til at lytte til andres gode intentioner er afgørende for en konstruktiv dialog.

fda

Hvorfor er dette nyttigt?

For at skabe gensidig forståelse er det nyttigt at gå i dialog. Når vi undersøger betydningen af den andens syn på det gode, kan vi opdage nye måder at handle på, forbedre processer og styrke kommunikationen med interessenter.

fda

Skab dialogen selv

At spørge, om noget er okay, inddrager etik og moral i samtalen. Uanset svaret kan du arbejde videre ved at spørge:

•                        Hvad betyder det, at noget er okay?

•                        For hvem er det okay/eller ikke?

•                        Hvilken del er okay? Hvilken ikke?

•                        Er det okay i nogle situationer men ikke andre?

•                        Er det okay for dig, men ikke for mig?

fda

Målet er at forstå konsekvenserne af en beslutning. Spørgsmålene er ikke handlingsorienterede, men de kan understøtte en videre handling med den rette opbakning.

fda

Lyst til at lære mere?

Hvis du har svært ved at få dine værdier integreret i dit liv, kan du få mere viden, værktøjer og inspiration til at arbejde med dem. Tag kontakt og hør mere om, hvordan du eller I kan bruge jeres værdier konstruktivt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *